Bu yazımda Ramazan Bayramı tatilinde trafik, sürüş ve yol güvenliğimiz için tedbir ve dikkat gerektiren hususları paylaşacağım.
Öncelikle bir konunun altını çizmek zorundayız. Tüm dünyada trafik kazalarının bir bölümünün nedeni uykusuzluk ve yorgunluktur... Ülkemiz de uykusuzluk ve yorgunluk sonucu meydana gelen kazalar, Ramazan ayında artış göstermektedir. Uykusuzluk ve yorgunluk sonucu meydana gelen kazalardaki ölüm oranı yüksektir. Bunun en büyük nedeni ise sürücü koltuğunda mikro uyku (uyuma) yaşayan sürücünün tepki verememesidir. Oruç, sahura kalkılması, iftar yapılması gibi uygulamaları olan bir ibadet, ayrıca oruç tutmak isteyen insanların öncelikle sağlıklı olması gerekmektedir. Bazı insanlarda orucun etkileri ile sinirli olma hali, dikkat toplayamama, görme, algılama, reflekslerde azalma, uykusuzluk ve yorgunluk hali, genel hazır bulunuşlulukta azalma durumları yaratabilmektedir. Bu hususlarda vatandaşlarımızın, tedbirli ve dikkatli olması gerekmektedir.
Normalde sürücülerimize tavsiyemiz 2 saat araç kullandıklarında 20-25 dk. mola vermeleridir. Araçta 2. bir sürücü varsa sürücü değişimleri ile gidilmesi faydalı olacaktır. Bir sürücü araç kullanırken diğerinin dinlenmesi, uyuması gerekir. Yine bazı araştırmalar bize şunu göstermektedir. İnsanlar varacakları noktaya 50 km, 100 km. kala ölümlü kazalar yapmaktadırlar. Nasıl olsa geldik deyip, yorgunluk, uykusuzluk gibi hallerini baskılarlar, tabi ki bu sonra mikro uykuyla yoldan çıkma, göle uçma, bariyere çarpma, karşı şeritten gelen araçlarla kafa kafaya çarpışma gibi ölüm oranı yüksek kazalar oluşturur. Eğer varış noktanıza 50 km ,100 km kaldı ama yorgunsanız iki fincan kahve içip 20-25 dk. şekerleme (kısa uyku) yapmalısınız. Sorununuz uykusuzluk (daha fazla uyku ihtiyacı) ise güvenli olmasına dikkat edeceğiniz mola yerlerinde uyumalısınız. Ticari araç sürücülerimizin araç kullanma süreleri yasal olarak belirlenmiştir. 4,5 saat araç kullandıklarında 45 dk. mola vermeleri, sonrasında bir 4,5 saat daha araç kullanabilmeleri şeklindedir. Ticari araç sürücülerinin 24 saat içinde 9 saatten fazla araç kullanmaları yasaktır.
Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanma oranlarını arttıran durumlar nelerdir?
Emniyet kemerlerinin takılı olmaması,
Çarpışmalar sırasında hızın fazla olması,
Arka lastik patlamaları sonucu oluşan kazalar,
Virajlarda önden ve arkadan savrulma durumları,
Hızın ve takip mesafesinin ayarlanamaması sonucu öndeki araca çarpma
Yorgunluk ve Uykusuzluk sonucu oluşan kazalar
Aquaplaning (Su birikintisinde kontrol kaybı)
Bayramda Yap İşlet Devret modeli ile yapılan otoyol ve köprülerin haricindeki tüm otoyol ve köprüler ücretsiz olacak. Artan akaryakıt fiyatlarına rağmen yollarımızda bir yoğunluk olacağı kesin. Peki Trafik kazalarından korunmak için neler yapmalıyız.
Sürüş, Seyahat Öncesi Kontroller
Bir sürüş, seyahat planınız olmalıdır
Hangi Otobüs firmasını kullanacağım veya otomobille mi gideceğim?
Yolculuk öncesi aracımızda yangın tüpü, reflektif yelek, İlk yardım çantası, 2 ad. Reflektör, acil durum cam kıracağı, Fener bulunmalıdır. Yedek lastiğimiz ya da lastik şişirme kitimiz olmalıdır.
Hava ve yol durumu nasıl olacak, Yolculukta nerelerde mola vereceksiniz, bunlar planlanmalıdır.
Sis farları sisli havalarda, sağanak yağmur ve yoğun kar yağışı durumlarında yakılır. Sisli havalarda hızınız yavaş olmalı ve yoldan gittiğinizden emin olmalısınız. Bu konuda Karayolları Genel müdürlüğünün şerit çizgileri ve V harfinin takip edilmesi size kılavuzluk edecektir. Sisli havada, yolunda ıslak ve kaygan olabileceğini unutmayınız.
Aracınızın resmi evrakları tam olmalıdır.
Aracınızın ağır bakımları yapılmış olmalıdır.
Motor yağ değişimi, Triger kayışı veya zincirinin değişimi, Frenlerin bakımı, Gerekli rot, balans ayarları.
Artık yaz lastiklerinizle hareket etmeniz daha doğru olur.
Kış lastikleri hava sıcaklığı 7 derece ve altında kullanıma başlanmalı hava sıcaklığı 13 derece ve üzerine çıktığında yaz lastikleri kullanılmalıdır.
Lastik hava basınçlarınız önemli bir husus olup, araç üretici firmanın tavsiye ettiği miktar uygulanmalıdır. Lastik diş derinliklerinizin Otomobil grubunda en az 3 mm. Ticari araç gruplarında ise en az 4 mm. diş derinliğinde olmalıdır.
Trafik işaret ve levhalarına uyunuz.
Kontrollü ve kontrolsüz hemzemin geçitlerde, trafik işareti ‘’DUR’’ diyorsa durup yolu kontrol edip geçmek doğru olandır. Aksi davranışların üzücü durumları doğurduğu Dünyaca bilinen bir gerçektir.
Yasal hız limitlerine uyunuz.
Bulunduğunuz her yolun bir hız limiti vardır, sollama yasağı, park yasağı olan bölümlerde kurallara uyunuz.
Şehir içinde hız limiti 50 km. olup yaya geçitlerinde 30 km’dir. Okul geçitlerinde 20 km. olarak uygulanması daha güvenli olacaktır.
Ağır vasıtaların kör noktalarında bulunmamaya çalışınız, eğer bir güvensizlik hissediyorsanız, gündüzleri korna çalarak, geceleri kör noktaya girmeden önce, selektör yaparak varlığınızı hissettiriniz.
Rüzgarın hızı 40 KM’yi geçmeye başladığında aracımız bundan etkilenebilir. Hızınızı düşürüp emniyetli zamanı bekleyiniz. Bazı viyadüklerde yer alan rüzgar gülü, rüzgarın yönü ve kuvveti hakkında basit bilgiler verebildiği gibi etrafta yer alan bayrak ve ağaçlardan da rüzgarın şiddeti hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Gündüzleri farlarınız açık olsun, Görmek kadar görülmekte önemlidir.
Takip mesafesine uyunuz.
Yağmur yağıyorsa takip mesafesini arttırınız.
Takip mesafesi 90 km hıza kadar 2 sn. 90-120 km hızlarda 3 sn. olarak uygulanmalıdır. Önünüzde giden bir aracın yanından geçtiği bir direk, tabela referans alınarak 1001,1002,1003 diye saydığınızda sizde o noktada iseniz, takip mesafesini ayarlamış olursunuz… Yağmurlu havalarda takip mesafenizi 2 katına çıkarmanız gerekmektedir. Yağmurun yeni yağmaya başladığı bazı yol kesimleri çok kaygan olabiliyor. Bu zaman ve alanlarda takip mesafenizi arttırarak, zincirleme kazaların bir parçası olmaktan kurtulabilirsiniz.
Otomobilimizle de gitsek, Şehirlerarası Otobüs Firmalarımızın güzel otobüs ve personelleri ile de gitsek, LÜTFEN Emniyet kemerlerimizi bağlayalım. Kazalar yolcular için genellikle birden oluverir. Emniyet kemeri trafik kazalarında yaralanma ve ölüm oranlarını %75 oranında azaltmaktadır.
Molalarınızı tavsiye ettiğimiz şekilde yapınız. Eğer oruçlu iken araç kullanmanızın tehlikeli olacağını düşünüyorsanız, oruç tutmayınız… Sürüş sırasında eğer sürücü koltuğu dar gelmeye başladı ise göz kamaşmaları, esnemeler başladı ise en kısa zamanda sürüşü durdurmanız gerekmektedir. Neler yapılması gerektiğini yukarıda söylemiştik.
Kazaların %60’ı kavşaklarda olur. Hızınızı düşürmeniz gereken yerler olduğunu, kırmızı ışıkta durmamız gerektiğini unutmayalım. Trafik işaret ve levhalarının sizinle konuşmasına izin veriniz. Trafik işaret ve levhalarının anlamlarını Karayolları Genel Müdürlüğünün internet sitesinden öğrenerek bu konuda eksikliklerinizi gideriniz. Eğer trafik ışıkları ile yönetilen bir kavşağa çok hızlı gelirseniz elbette sarı ışık yandığında frene de bassan, hız fazla olduğundan durmaz o araç orada…. Onun için hızlı olmamalısınız. Yolda belirtilen hız limitlerine uyunuz.
Saygı Değer Haber Ulaşım Okurları,
Hız ne kadar fazla olursa ciddi yaralanma ve ölüm ihtimali o kadar yüksek olur.
Araçlarımızla veya Otobüs firmalarımızla yolculuklar yapacağız. 2918 Trafik Kanunu derki sürücüler hızlarını hava ve yol durumuna göre ayarlamaları gerekir. Yağmurlu ve kaygan bir yol yüzeyi varsa yavaş gitmek gerekir. Ani fren, ani direksiyon hareketleri kaza nedeni olabilir. Otobüs kaptanlarımız, kaygan zeminler birkaç kademe birden Retarder’in (aşınmasız fren sistemi) çekilmeyeceğini bilirler…
Gece sürüşünde, yeterince aydınlatılmamış yollarda çok hızlı gitmemenizi, yollarımızın maalesef her yerinde karşılaşa bileceğiniz ehli ve yabani hayvanların yola çıkma ihtimallerinin olduğunu, heyelan ve çığ tehlikelerine varana kadar pek çok konuda dikkatli olunmasını rica ediyoruz.
Sürücülerimizin çokça tanımadıkları aquaplaning durumunu kısaca anlatmak isterim. Yoldaki düzlemsel bozukluklar veya yolda su birikmesi durumlarında eğer bir otomobil, otobüs, kamyon, çekici (tır) o bölüme çok hızlı girerse kontrol kaybı ve kaza meydana gelebilir. Bu konunun iyice anlaşılması için sınıf veya konferans salonunda anlatılması gereken detaylar bulunmaktadır… Lastikler suyu tahliye edemez, su lastikle yol arasında bir katman oluşturur, buna suda uçmak, yüzmek, sörf yapmakta denilir.
Bu durumun şiddetini belirleyen üç şey vardır; hızınız, lastik diş derinliği ve suyun derinliği…
Sıfır bir otomobilin otoyolda 120 km hız ile o su birikintisine girmesi bile kaza ile sonuçlanabilir. Böyle durumlarda 90 km hızla gidiniz, takip mesafesini normalin 2 katına çıkartınız. Su birikintilerine girmeden yavaşlama yapmak mümkünse yavaşlayınız. Eğer tam su birikintisinin üzerinde iseniz direksiyonu sıkıca iki elle 09:15 pozisyonunda tutunuz. Ama asla su birikintisinin üzerinde frene veya gaza basmayınız( bazen mecburen frene basmanız gereken durumlar gelişebilir). İlaveten aynı anda manuel vitesli araçlarda debriyaja basmak, otomatik vitesli araçlarda yavaşça ayağı gazdan çekmek doğru olandır. Günümüz modern taşıtlarındaki hız sabitleyicileri gece sürüşünde, virajlı yollarda ve yağmurlu hava ve yol koşullarında kullanmak yanlış bir sürücü davranışıdır.
Aracım arızandı, lastiğim patladı ne yapmalıyım?
Dörtlü ikaz lambalarınızı yakıp, Reflektif yeleğinizi giyiniz. Aracınızı emniyetli bir alana çekip, bu çok büyük oranda yolun sağ bölümü olur. Aracınızın 30 metre arkasına 150 metre mesafeden görülebilecek şekilde reflektör koymanız gerekmektedir. Bu noktada önce sizin ve araçtakilerin güvenliği çok önemlidir. Çok tehlikeli bir yer ise araçtakileri emniyetli bir yere alıp, yol güvenliği sağlayıp, Yol yardım hizmeti isteyiniz. Bagajınızda bulunan fener veya lamba bazı durumlarda arkadan gelen trafiği uyarmak içinde kullanılmaktadır. Geceleri bu tür durumlarda ticari araçlar için ilaveten tavsiyemiz 150 metre de, yolun kenarında flaşörlü yanıp sönen lamba ile geriden gelen trafiğin ışıklı bir cihazla uyarılmasıdır.
Sürüş ve yolculuklarınızın emniyetli ve güvenli olmasını istiyorsanız, Üç şey önemlidir.
Eğitimli, tecrübeli sürücüler, kontrollü sorunsuz araçlar, Hız limitlerine ve kurallara uygun bir sürüş …
Yazımızın bireysel ve kurumsal anlamda faydalı olmasını, tehlike ve risklerden uzak kazasız sürüşlere vesile olmasını Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği olarak dilerim.
Çetin Aktaş
Trafik Sürüş ve Yol Güvenliği Uzmanı - İstanbul
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı – Ankara
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Çetin Aktaş: BAYRAMDA TRAFİK GÜVENLİĞİ
Saygı Değer Haber Ulaşım Gazetesi Takipçilerimiz,
Bu yazımda Ramazan Bayramı tatilinde trafik, sürüş ve yol güvenliğimiz için tedbir ve dikkat gerektiren hususları paylaşacağım.
Öncelikle bir konunun altını çizmek zorundayız. Tüm dünyada trafik kazalarının bir bölümünün nedeni uykusuzluk ve yorgunluktur... Ülkemiz de uykusuzluk ve yorgunluk sonucu meydana gelen kazalar, Ramazan ayında artış göstermektedir. Uykusuzluk ve yorgunluk sonucu meydana gelen kazalardaki ölüm oranı yüksektir. Bunun en büyük nedeni ise sürücü koltuğunda mikro uyku (uyuma) yaşayan sürücünün tepki verememesidir. Oruç, sahura kalkılması, iftar yapılması gibi uygulamaları olan bir ibadet, ayrıca oruç tutmak isteyen insanların öncelikle sağlıklı olması gerekmektedir. Bazı insanlarda orucun etkileri ile sinirli olma hali, dikkat toplayamama, görme, algılama, reflekslerde azalma, uykusuzluk ve yorgunluk hali, genel hazır bulunuşlulukta azalma durumları yaratabilmektedir. Bu hususlarda vatandaşlarımızın, tedbirli ve dikkatli olması gerekmektedir.
Normalde sürücülerimize tavsiyemiz 2 saat araç kullandıklarında 20-25 dk. mola vermeleridir. Araçta 2. bir sürücü varsa sürücü değişimleri ile gidilmesi faydalı olacaktır. Bir sürücü araç kullanırken diğerinin dinlenmesi, uyuması gerekir. Yine bazı araştırmalar bize şunu göstermektedir. İnsanlar varacakları noktaya 50 km, 100 km. kala ölümlü kazalar yapmaktadırlar. Nasıl olsa geldik deyip, yorgunluk, uykusuzluk gibi hallerini baskılarlar, tabi ki bu sonra mikro uykuyla yoldan çıkma, göle uçma, bariyere çarpma, karşı şeritten gelen araçlarla kafa kafaya çarpışma gibi ölüm oranı yüksek kazalar oluşturur. Eğer varış noktanıza 50 km ,100 km kaldı ama yorgunsanız iki fincan kahve içip 20-25 dk. şekerleme (kısa uyku) yapmalısınız. Sorununuz uykusuzluk (daha fazla uyku ihtiyacı) ise güvenli olmasına dikkat edeceğiniz mola yerlerinde uyumalısınız. Ticari araç sürücülerimizin araç kullanma süreleri yasal olarak belirlenmiştir. 4,5 saat araç kullandıklarında 45 dk. mola vermeleri, sonrasında bir 4,5 saat daha araç kullanabilmeleri şeklindedir. Ticari araç sürücülerinin 24 saat içinde 9 saatten fazla araç kullanmaları yasaktır.
Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanma oranlarını arttıran durumlar nelerdir?
Bayramda Yap İşlet Devret modeli ile yapılan otoyol ve köprülerin haricindeki tüm otoyol ve köprüler ücretsiz olacak. Artan akaryakıt fiyatlarına rağmen yollarımızda bir yoğunluk olacağı kesin. Peki Trafik kazalarından korunmak için neler yapmalıyız.
Sürüş, Seyahat Öncesi Kontroller
Bir sürüş, seyahat planınız olmalıdır
Hangi Otobüs firmasını kullanacağım veya otomobille mi gideceğim?
Yolculuk öncesi aracımızda yangın tüpü, reflektif yelek, İlk yardım çantası, 2 ad. Reflektör, acil durum cam kıracağı, Fener bulunmalıdır. Yedek lastiğimiz ya da lastik şişirme kitimiz olmalıdır.
Hava ve yol durumu nasıl olacak, Yolculukta nerelerde mola vereceksiniz, bunlar planlanmalıdır.
Sis farları sisli havalarda, sağanak yağmur ve yoğun kar yağışı durumlarında yakılır. Sisli havalarda hızınız yavaş olmalı ve yoldan gittiğinizden emin olmalısınız. Bu konuda Karayolları Genel müdürlüğünün şerit çizgileri ve V harfinin takip edilmesi size kılavuzluk edecektir. Sisli havada, yolunda ıslak ve kaygan olabileceğini unutmayınız.
Aracınızın resmi evrakları tam olmalıdır.
Aracınızın ağır bakımları yapılmış olmalıdır.
Motor yağ değişimi, Triger kayışı veya zincirinin değişimi, Frenlerin bakımı, Gerekli rot, balans ayarları.
Artık yaz lastiklerinizle hareket etmeniz daha doğru olur.
Lastik hava basınçlarınız önemli bir husus olup, araç üretici firmanın tavsiye ettiği miktar uygulanmalıdır. Lastik diş derinliklerinizin Otomobil grubunda en az 3 mm. Ticari araç gruplarında ise en az 4 mm. diş derinliğinde olmalıdır.
Trafik işaret ve levhalarına uyunuz.
Kontrollü ve kontrolsüz hemzemin geçitlerde, trafik işareti ‘’DUR’’ diyorsa durup yolu kontrol edip geçmek doğru olandır. Aksi davranışların üzücü durumları doğurduğu Dünyaca bilinen bir gerçektir.
Yasal hız limitlerine uyunuz.
Bulunduğunuz her yolun bir hız limiti vardır, sollama yasağı, park yasağı olan bölümlerde kurallara uyunuz.
Şehir içinde hız limiti 50 km. olup yaya geçitlerinde 30 km’dir. Okul geçitlerinde 20 km. olarak uygulanması daha güvenli olacaktır.
Ağır vasıtaların kör noktalarında bulunmamaya çalışınız, eğer bir güvensizlik hissediyorsanız, gündüzleri korna çalarak, geceleri kör noktaya girmeden önce, selektör yaparak varlığınızı hissettiriniz.
Rüzgarın hızı 40 KM’yi geçmeye başladığında aracımız bundan etkilenebilir. Hızınızı düşürüp emniyetli zamanı bekleyiniz. Bazı viyadüklerde yer alan rüzgar gülü, rüzgarın yönü ve kuvveti hakkında basit bilgiler verebildiği gibi etrafta yer alan bayrak ve ağaçlardan da rüzgarın şiddeti hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Gündüzleri farlarınız açık olsun, Görmek kadar görülmekte önemlidir.
Takip mesafesine uyunuz.
Yağmur yağıyorsa takip mesafesini arttırınız.
Takip mesafesi 90 km hıza kadar 2 sn. 90-120 km hızlarda 3 sn. olarak uygulanmalıdır. Önünüzde giden bir aracın yanından geçtiği bir direk, tabela referans alınarak 1001,1002,1003 diye saydığınızda sizde o noktada iseniz, takip mesafesini ayarlamış olursunuz… Yağmurlu havalarda takip mesafenizi 2 katına çıkarmanız gerekmektedir. Yağmurun yeni yağmaya başladığı bazı yol kesimleri çok kaygan olabiliyor. Bu zaman ve alanlarda takip mesafenizi arttırarak, zincirleme kazaların bir parçası olmaktan kurtulabilirsiniz.
Otomobilimizle de gitsek, Şehirlerarası Otobüs Firmalarımızın güzel otobüs ve personelleri ile de gitsek, LÜTFEN Emniyet kemerlerimizi bağlayalım. Kazalar yolcular için genellikle birden oluverir. Emniyet kemeri trafik kazalarında yaralanma ve ölüm oranlarını %75 oranında azaltmaktadır.
Molalarınızı tavsiye ettiğimiz şekilde yapınız. Eğer oruçlu iken araç kullanmanızın tehlikeli olacağını düşünüyorsanız, oruç tutmayınız… Sürüş sırasında eğer sürücü koltuğu dar gelmeye başladı ise göz kamaşmaları, esnemeler başladı ise en kısa zamanda sürüşü durdurmanız gerekmektedir. Neler yapılması gerektiğini yukarıda söylemiştik.
Kazaların %60’ı kavşaklarda olur. Hızınızı düşürmeniz gereken yerler olduğunu, kırmızı ışıkta durmamız gerektiğini unutmayalım. Trafik işaret ve levhalarının sizinle konuşmasına izin veriniz. Trafik işaret ve levhalarının anlamlarını Karayolları Genel Müdürlüğünün internet sitesinden öğrenerek bu konuda eksikliklerinizi gideriniz. Eğer trafik ışıkları ile yönetilen bir kavşağa çok hızlı gelirseniz elbette sarı ışık yandığında frene de bassan, hız fazla olduğundan durmaz o araç orada…. Onun için hızlı olmamalısınız. Yolda belirtilen hız limitlerine uyunuz.
Saygı Değer Haber Ulaşım Okurları,
Hız ne kadar fazla olursa ciddi yaralanma ve ölüm ihtimali o kadar yüksek olur.
Araçlarımızla veya Otobüs firmalarımızla yolculuklar yapacağız. 2918 Trafik Kanunu derki sürücüler hızlarını hava ve yol durumuna göre ayarlamaları gerekir. Yağmurlu ve kaygan bir yol yüzeyi varsa yavaş gitmek gerekir. Ani fren, ani direksiyon hareketleri kaza nedeni olabilir. Otobüs kaptanlarımız, kaygan zeminler birkaç kademe birden Retarder’in (aşınmasız fren sistemi) çekilmeyeceğini bilirler…
Gece sürüşünde, yeterince aydınlatılmamış yollarda çok hızlı gitmemenizi, yollarımızın maalesef her yerinde karşılaşa bileceğiniz ehli ve yabani hayvanların yola çıkma ihtimallerinin olduğunu, heyelan ve çığ tehlikelerine varana kadar pek çok konuda dikkatli olunmasını rica ediyoruz.
Sürücülerimizin çokça tanımadıkları aquaplaning durumunu kısaca anlatmak isterim. Yoldaki düzlemsel bozukluklar veya yolda su birikmesi durumlarında eğer bir otomobil, otobüs, kamyon, çekici (tır) o bölüme çok hızlı girerse kontrol kaybı ve kaza meydana gelebilir. Bu konunun iyice anlaşılması için sınıf veya konferans salonunda anlatılması gereken detaylar bulunmaktadır… Lastikler suyu tahliye edemez, su lastikle yol arasında bir katman oluşturur, buna suda uçmak, yüzmek, sörf yapmakta denilir.
Bu durumun şiddetini belirleyen üç şey vardır; hızınız, lastik diş derinliği ve suyun derinliği…
Sıfır bir otomobilin otoyolda 120 km hız ile o su birikintisine girmesi bile kaza ile sonuçlanabilir. Böyle durumlarda 90 km hızla gidiniz, takip mesafesini normalin 2 katına çıkartınız. Su birikintilerine girmeden yavaşlama yapmak mümkünse yavaşlayınız. Eğer tam su birikintisinin üzerinde iseniz direksiyonu sıkıca iki elle 09:15 pozisyonunda tutunuz. Ama asla su birikintisinin üzerinde frene veya gaza basmayınız( bazen mecburen frene basmanız gereken durumlar gelişebilir). İlaveten aynı anda manuel vitesli araçlarda debriyaja basmak, otomatik vitesli araçlarda yavaşça ayağı gazdan çekmek doğru olandır. Günümüz modern taşıtlarındaki hız sabitleyicileri gece sürüşünde, virajlı yollarda ve yağmurlu hava ve yol koşullarında kullanmak yanlış bir sürücü davranışıdır.
Aracım arızandı, lastiğim patladı ne yapmalıyım?
Dörtlü ikaz lambalarınızı yakıp, Reflektif yeleğinizi giyiniz. Aracınızı emniyetli bir alana çekip, bu çok büyük oranda yolun sağ bölümü olur. Aracınızın 30 metre arkasına 150 metre mesafeden görülebilecek şekilde reflektör koymanız gerekmektedir. Bu noktada önce sizin ve araçtakilerin güvenliği çok önemlidir. Çok tehlikeli bir yer ise araçtakileri emniyetli bir yere alıp, yol güvenliği sağlayıp, Yol yardım hizmeti isteyiniz. Bagajınızda bulunan fener veya lamba bazı durumlarda arkadan gelen trafiği uyarmak içinde kullanılmaktadır. Geceleri bu tür durumlarda ticari araçlar için ilaveten tavsiyemiz 150 metre de, yolun kenarında flaşörlü yanıp sönen lamba ile geriden gelen trafiğin ışıklı bir cihazla uyarılmasıdır.
Sürüş ve yolculuklarınızın emniyetli ve güvenli olmasını istiyorsanız, Üç şey önemlidir.
Eğitimli, tecrübeli sürücüler, kontrollü sorunsuz araçlar, Hız limitlerine ve kurallara uygun bir sürüş …
Yazımızın bireysel ve kurumsal anlamda faydalı olmasını, tehlike ve risklerden uzak kazasız sürüşlere vesile olmasını Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği olarak dilerim.
Çetin Aktaş
Trafik Sürüş ve Yol Güvenliği Uzmanı - İstanbul
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı – Ankara
En Çok Okunan Haberler