DOLAR 32,3741 0.03%
EURO 34,8007 -0.04%
ALTIN 2.395,02-0,06
BITCOIN 19336614,51%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kontak Kapatma Noktasına Geldik

Kontak Kapatma Noktasına Geldik

Sektörün içerisinde bulunduğu ekonomik darboğaz gün geçtikçe işin içerisinden çıkılmayacak bir hal almakta. Otobüs firmaları, artan akaryakıt ve elektrik fiyatları nedeniyle kontak kapatma noktasına geldi. Bu durum, sadece ulaşım sektörünü değil, yan sektörleri de tehdit ediyor. Sektör temsilcileri, KDV ve ÖTV indirimi gibi acil tedbirler talep ediyor. Aksi takdirde, şehir otogarlarının terk edilmiş köylere dönebileceğini ve ülke ekonomisinin büyük bir darbe alabileceğini dile getiriyorlar. İşte gündemdeki sorunlar hakkında Mersin Otobüs İşletmecileri Derneği’nin basın açıklaması:

ABONE OL
14 Nisan 2024 11:02
Kontak Kapatma Noktasına Geldik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kontak kapatma noktasına geldik, bu gemi batarsa dalgaları hepimizi vurur.

Son zamanlarda akaryakıt fiyatlarına neredeyse gün aşırı gelen zamlar ve ardından gelen elektrik zamları, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarımızı çalışamaz hale getirdi. Kontak kapatma noktasına gelen sektörümüz bir an önce çözüm beklemektedir.

Otogarlardaki bilet satış noktalarında, otobüslerde ve diğer hizmetlerde istihdam edilen çalışanlarımızın iş güvenceleri de tehlikeye girmiştir. Ulaşım sektörümüz, tatil sezonu başlamadan batacak noktaya gelmiş, beslediği yan sektörler de bu nedenle büyük risk altına girmiştir.

Bir otobüsün harekete geçmesi sanıldığı kadar kolay bir olay değildir. Mazot fiyatlarındaki fahiş artışlar, elektrik ve diğer işletme giderlerindeki artışlar, amortisman giderlerindeki yükselişler, personel giderlerindeki artışlar, lastik ve yedek parça piyasasındaki akıl almaz yükselişler bizi adeta kıpırdayamaz hale getirmiştir. Kontağı çevirmek artık büyük bir cesaret gerektirmektedir.

Bu gidişle artan fiyatlar yüzünden insanlarımız bayramlarda ve tatillerde sadece yol masrafı yüzünden seyahatten vazgeçme noktasına gelmiştir. Otobüslerimiz doluluk oranlarının neredeyse dörtte biriyle hareket etmek zorunda kalmakta ve zararına çalışmaktadırlar.

Şu asla unutulmamalıdır: kontak çevrilmezse; yan sektörler de dâhil olmak üzere büyük bir kriz yaşanır ve ülkede hareket durur. Ekonomiyi besleyen en önemli dinamik ulaştırmadır. Ulaşım sektörünün çalışamadığı bir ortamda ekonomi de çalışamaz, üretemez hale gelir. Yanlış ekonominin cezasını bu halk çekiyor. Akaryakıt ve elektrik devletin en kolay-sıcak-para kazandığı bir sektördür. Yakmak kolay ama söndürmek zordur. Düşünen, yorumlayan, analiz eden, sağlıklı karar verebilen, biat etmeyen bir halk vardır.

Sektörün üzerine yük olan KDV ve ÖTV konusunda indirim ve ayrıca yazıhanelerdeki elektrik fiyatlarının aşağıya çekilmesi talebimizdir. Otobüs işletmecilerinin feryadına kulak verilmezse şehir otogarları terk edilmiş, baraj altında kalmış köylere döner. Sektörümüzün acil tedbirlerle desteklenmesi için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkilileri duyarlı olmaya ve sektörü desteklemeye çağırıyoruz. Çünkü bu gemi batarsa hasar büyük olur. Yaratacağı dalga da adeta bir tsunamiye dönüşerek diğer sektörleri de vurur.

MEŞOD BAŞKANI KERİM ÜRKMEZ

TOFED & GMYK ÜYESİ VELİ TOL

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.