DOLAR 32,4073 0.1%
EURO 34,8243 -0.02%
ALTIN 2.396,23-0,01
BITCOIN 19370074,16%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şoförler, Çalışırken Can Güvenliği İstiyor

Şoförler, Çalışırken Can Güvenliği İstiyor

ABONE OL
31 Ocak 2023 13:36
Şoförler, Çalışırken Can Güvenliği İstiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gündeme gelen konulardan biri de şoförler. Gün geçmiyor ki şoförler ile ilgili bir haber olmasın. Yapılan hataları, kazaları şoförlere kesilen ağır cezalarla azaltmaya çalışmak yetersizdir. Hatalara ve kazalara sebep olan nedenler araştırılmalı, ARGE çalışması ile meydana çıkarılmalı ve aciliyetle kanunlarda değişiklik yapılmalıdır. Ayrıca şoförlük mesleği ile maddi gelirini sağlayan kişilerin can güvenliği de alınmalıdır. Dayak yiyen, gasp edilen hatta öldürülen şoför haberlerini duyuyor ve okuyoruz. Şoförün hatası can ve mal kaybına neden olduğu zaman suçu, günah keçisi olan şoföre yüklemeyelim. Can taşıyan hiçbir şoför kaza yapıp insanların ölümüne sebep olmak istemez. Şoföre suç atılırken şoförün çalışma şartları irdeleniyor mu? Cevap hayır! Şoför uyudu ama neden? Belki de istirahat etmesine fırsat verilmiyor. Kazadan sonra şoförün ifadesi alınıyor ve şoför ifadesinde bir anlık dalgınlık nedeniyle kaza yaptığını dile getiriyor. Neden dalmış, ne düşünüyordu? Aldığı maaşa karşılık ev sahibinin fahiş fiyata çıkardığı ev kirasını mı? Çocuğunun okul masrafını mı? İşverenin asgari ücret ile çalıştırıp zamanında vermediği maaşını mı? Bir işi bitirmeden ikinci işe gönderen yöneticilerin mobbing uygulamasından dolayı işini kaybetme korkusu mu yaşıyordu? Yoksa taşıdığı insanlar yüzünden girdiği stres nedeniyle mi kaza yaptı? Şu an Antalya’da ev kiraları on bin lira düzeylerinde ve düzgün ev neredeyse yok. Bu durumun sebebi ise yabancılara satılan ya da kiralanan mülklerden alınan fahiş paralar. Ev sahipleri kendi insanına yabancı muamelesi yapıyor. Antalya’da Türkler yabancı durumuna düştü. Antalya’daki ikamet sorunu yüzünden herkes başka şehirlere göç ediyor. Turizm sektörü personel bulamıyor. 2023 sezonu çok yoğun olacak, hedeflerimiz büyük deniyor. Deniyor denmesine de hangi personel ile bu hedeflere ulaşılacak. 2023 yılında şoför kıtlığını sektörümüz iliklerine kadar hissedecek. Hızlı tempoda çalışmaya vücut dayanmaz. Bu da istenmeyen kazaları beraberinde getirecek. Tecrübesiz insanları çalıştırıp düşük ücret verip umursamayan iş verenler iyi düşünsün çünkü bunun vebali ağırdır. Şu anki yaşam şartlarına göre en az şoför ücreti, on beş bin Türk lirası olmalıdır. SSK, konaklama ve yemek giderleri de karşılanmalıdır ki şoför kardeşim kirasını ödeyip ailesini kimseye muhtaç etmeden geçindirebilsin.

Ve diyorum ki “Şoför Meslek Kanunu” bir an evvel çıkartılmalıdır!

Şoförlerimizin yurt dışına gitmelerini önlemek için hak ettikleri ücretleri zamanında almalarını sağlanmalıdır. Sigortacılar, kaza bedelini kaza yapan şoförün ödemesi için çalışmalar yapıyor. Tamam, alkollü olarak araç kullandıysa o şoför cezasını çeksin ama uykusuzluk ya da hastalık kaynaklı ise (kalp krizi gibi) istirahat etmesine fırsat verilmediyse veya başka bir nedenden dolayı bu kaza yaşandıysa, bunun cezasını sadece şoför değil sorumlu olanlar da çekmelidir.

Dileğim kaza haberleri duymamak. Kazasız belasız bol kazançların olduğu bir 2023 sezonu diliyorum.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.