DOLAR 32,3529 -0.41%
EURO 34,7855 -0.11%
ALTIN 2.397,30-1,03
BITCOIN 19122232,93%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mücbir Sebeplerin Sözleşmelere Etkisi

Mücbir Sebeplerin Sözleşmelere Etkisi

ABONE OL
1 Nisan 2024 09:16
Mücbir Sebeplerin Sözleşmelere Etkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mücbir Sebep; esasen, -bir Sözleşme ilişkisi açısından- borçlunun faaliyetleri dışında gelişen, bir yükümlülüğün ihlaline, kaçınılmaz ve mutlak şekilde neden olan, öngörülemez ve karşı konulamaz, olağanüstü olay, olarak tanımlanabilir. Şu hâlde; mücbir sebepten bahsedilebilmesi için, öngörülemez, önüne geçilemez, kaçınılamaz, zorlayıcı ve tarafların tamamen dışında / haricen gerçekleşen bir olaydan bahsediyor olmalıyız.  Tüm bgeox sito ufficiale negozio harmont e blaine andcamicie harmont & blaine palermo benetton outlet online cains moore hexagon regal zaini gabs saldi benetton.it shop online outlet gabs negozi geox più vicino geox outlet online jordan proto max 720 benetton donna outlet benetton.it shop online u şartları sağlayan olayla, bir normu yahut sözleşmeyi ihlal etmek arasında uygun nedensellik bağı mevcutsa, artık mücbir hâlin etkilerinden söz edebiliriz. Her olay ve ilişki açısından ayrı ayrı yorumlamak gerekse de 6 Şubat’ta meydana gelen depremler; bölgedeki yahut bölgeyle ilgili birçok hukuki ilişki / kişi açısından “mücbir sebep” teşkil etmiştir.

Mücbir Sebebin varlığı hâlindeyse; bir edimin borçlusu, kusuru yoksa sözleşmeye aykırı davranabilir, edimini zamanında yerine getiremeyebilir, gereği gibi yerine getiremeyebilir yahut hiç yerine getiremeyebilir. Örneğin deprem nedeniyle tüm işletmesi yahut edimini ifa ettiği yer yıkılan borçlunun -diğer şartların da mevcudiyeti hâlinde- artık ifa yükümlülüğü kalmamıştır. Bu durumda borcunu ifa edemeyen borçlu, borçtan ve tazminattan sorumlu tutulmamalıdır. Tüm bu düzenemeler özellikle Türk Borçlar Kanunu’nda hüküm altına alınmış olup, bu düzenlemeler yukarıda açıklanan olağanüstü durumlar nedeniyle, ahdine vefa göstermesi kendinden beklenemeyecek kimseleri, bu olağanüstü durumlar karşısında korumak için düzenlenmiştir.  

Bu gibi olayların bir diğer görünümü ise; mücbir sebebin tarafların arasındaki ilişkiyi / borcu tamamen bitirmeyip, taraflardan en az biri için “aşırı ifa güçlüğü” oluşturmasıdır. Bu hâldeyse; yani, taraflar arasındaki Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durumun ortaya çıkması hâlinde, bu durum borçludan da kaynaklanmıyorsa, Sözleşmenin yapıldığı sıradaki şart ve koşullarda ifanın dürüstlük kurallarına uymuyorsa ve borçlu borcunu henüz ifa etmemiş veya haklarını saklı tutarak ifa etmişse, bu kez Mahkemeye başvurarak, Sözleşmenin, değişen hâl ve koşullara uyarlanmasını talep edebilir.

Birçok ilimizi şiddetli şekilde etkileyen deprem dolayısıyla ve özellikle depremi yakından hisseden illerimizde, işbu deprem felaketlerinin birçok hukuki ilişki ve / veya Sözleşme açısından mücbir hâl meydana getirdiğini; depremden etkilenen kimselerden ise hiç etkilenmeyen kişiler gibi yükümlü olmasının beklenemeyeceğini, tüm bu ihtimallerin Kanunlarımızca düzenlendiğini, bu hususta vatandaşlarımızın haklarını öğrenmesinin faydasını vurgulamak gerekir.

06 Şubat tarihinde meydana gelen Depremler nedeniyle tüm milletimizin acısını gönülden paylaşıyoruz. Tüm kayıplarımıza rahmet, yakınlarına ise sabırlar diliyoruz. Tüm bu acı günleri telafi edeceğimize gönülden inanıyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.