DOLAR 32,3529 -0.41%
EURO 34,7855 -0.11%
ALTIN 2.397,30-1,03
BITCOIN 19122232,93%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ben Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özkeleş: Bu İşi Ün İçin Değil, Un İçin Yapıyoruz
  • Haber Ulaşım
  • Röportaj
  • Ben Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özkeleş: Bu İşi Ün İçin Değil, Un İçin Yapıyoruz

Ben Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özkeleş: Bu İşi Ün İçin Değil, Un İçin Yapıyoruz

Dile getirildiği üzere otobüs sektörü son yıllarda birçok sorunla karşı karşıya. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, bilet fiyatlarındaki istikrarsızlık, pandemi ve artan maliyetler sektöre adeta diz çöktürdü. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz Güneydoğu turumuzda bu konuları konuşmak üzere Ben Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Arap Özkeleş ile bir araya geldik. Yerel ve ulusal firmaların birleşmesi gerektiğine vurgu yapan Özkeleş, sektörün içerisinde bulunduğu durumun değerlendirmesini siz okurlarımızla paylaştı. İşte keyifli söyleşimiz:

ABONE OL
14 Nisan 2024 11:28
Ben Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özkeleş: Bu İşi Ün İçin Değil, Un İçin Yapıyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BİREYSELCİLERLE İŞ BİRLİĞİ ELZEM !
90’lı ve 2000’li yılların Mercedes-Benz O302, O303 ve O403 model otobüslerle dolu günlerini hatırlayın. O yıllardan 2010’a kadar sektör altın çağını yaşadı. Akaryakıt gibi ana giderler düşüktü, bilet fiyatları yüksekti ve otobüsler değer kazanıyordu. Bu bereketli dönemde herkes memnundu. 2015’ten sonra ise rüzgar tersine döndü. Giderler arttı, kar marjları düştü. 2020’den sonra pandemi ve artan maliyetler sektöre adeta diz çöktürdü. Artık para kazanmak hayal oldu. Filomuzun büyük kısmını öz mallarımız oluşturuyor. Ticari açıdan bakıldığında, bireysel otobüsçülerle iş birliğine gitmenin zamanı geldi. Açık konuşmak gerekirse, biz yılda sadece 3-4 ay para kazanıyoruz. Geri kalan zamanda ise ya zarar ediyoruz ya da gelirlerimiz giderlerimizi karşılıyor. Bu şekilde sektörün sürdürülebilirliği kalmadı. Kamil Koç gibi büyük firmalar bile bireysel otobüsçülerle ortaklık kurarak komisyondan gelir elde ediyor. Ancak bu iş birliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar var. Yüksek komisyon oranları ve genel giderlerin yüksek oluşu bireysel otobüsçüleri firmalardan uzaklaştırabiliyor. Buna rağmen özverili çalışan bazı bireyselciler sektörde hala para kazanabiliyor. Bizim gibi filoların da bireysel otobüsçülerle çalışmaya yönelmesi gerekiyor. Özellikle kar marjları bu kadar düşüşteyken bu iş birliği her iki taraf için de faydalı olacaktır.

SEÇİMLERDEN SONRA …
Sektörün mevcut durumu endişe verici. Ramazan ayı ve seçimler seferlerde doluluk oranlarını düşürdü. İkinci el otobüs fiyatları düşmesine rağmen satışlar durdu. Bu durum sektörü adeta felç etti. Gider kalemlerinin büyük kısmını akaryakıt oluşturuyor. Bu dönemdeki zararımızın en önemli nedenlerinden biri, akaryakıt fiyatlarındaki artışı bilet fiyatlarına yansıtmamamız. Döviz kurundaki dalgalanmalar da otobüs fiyatlarını etkiliyor. Sıfır otobüs fiyatları her geçen gün artıyor. Seçimlerden sonra bu dönemde yaşadığımız zararı telafi etmeyi umuyoruz.

YEREL VE ULUSAL FİRMALAR BİRLEŞMELİ
Sektördeki rekabetin sürdürülebilirliği için önemli bir konu, küçük filolara sahip firmaların sektörde yer edinebilmesi. Bunu gerçekleştirmenin yolu ise yerel veya ulusal firmalarla birleşerek firma sayısının azaltılması. Bu sayede küçük firmalar, araç doluluk oranlarını artırarak yolcuları kendilerine çekebilecek ve bilet fiyatlarında daha istikrarlı bir politika uygulayabilecekler. Dönemsel olarak düşük fiyat politikası küçük firmalara fayda sağlasa da uzun vadede sektöre zarar veriyor. 10-15 yıl önce Rekabet Kurulu tarafından yapılan bir araştırmada da otobüs sektöründe arz-talep dengesizliği olduğu belirtilmiş. Yazın araç yetmezken kışın araçlar boş kalıyor. Bu dengesizlikler sektörün disipline edilmesi ihtiyacını doğuruyor. Küçük filolara sahip firmaların birleşmesi, dönemsel kazançlara değil sektörün sürekliliğine ve rekabet ortamına fayda sağlayacaktır. Unutmayalım, “Bu işi ün için değil, un için yapıyoruz.”

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ İÇİN YATIRIM ŞART
Müşteri memnuniyetini ön planda tutan kurumsal firmalar için her sene yeni otobüs yatırımları yapmak, kârdan öte bir gerekliliktir. Biz de bu bilinçle filomuzu yeniledik ve Mercedes-Benz’in en prestijli modelleri olan Tourismo ve Travego’yu tercih ettik. Bagaj alanına daha fazla ihtiyaç duyulan seferler için 2 adet Travego, diğer seferler için ise daha az yakıt tüketimiyle öne çıkan 10 adet Tourismo otobüsü filomuza kattık. Bu yatırımlarımızla hem yolcularımıza daha konforlu ve güvenli bir seyahat deneyimi sunmayı hem de uzun vadeli sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyoruz.

Röportaj: Rafi Candan

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.