DOLAR 32,4865 0.22%
EURO 34,8772 -0.03%
ALTIN 2.400,990,23
BITCOIN 19344683,14%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Makro Reklam Kurucusu Savaş Kılıç: Kalite ve Güveni Birlikte Sunuyoruz

Makro Reklam Kurucusu Savaş Kılıç: Kalite ve Güveni Birlikte Sunuyoruz

Haber Ulaşım ekibi olarak sektörümüzün her alanındaki paydaşlarımızla röportajlar gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu sayımızın konuklarından biri ise otobüs kaplaması denince sektörde akla gelen önemli isimlerden biri olan Makro Reklam. Makro Reklam'ın kurucusu Savaş Kılıç, 27 yıllık tecrübelerini ve başarılarını paylaştığı bu röportajda otobüs reklamcılığının inceliklerine ve Makro Reklam’ın başarılarına değiniyor. Yurt içi veya yurt dışı fark etmeksizin hemen hemen her üretici ve firma ile bu zamana kadar çalışmış olan Makro Reklam, kaliteli malzeme ve işçiliğe verdiği önem sayesinde sektördeki konumunu güçlendirdiğini dile getiriyor. İşte Savaş Kılıç’ın dilinden Makro Reklam’ın hikayesi;

ABONE OL
22 Mart 2024 18:23
Makro Reklam Kurucusu Savaş Kılıç: Kalite ve Güveni Birlikte Sunuyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

27 YILLIK TECRÜBEMİZLE ÇALIŞIYORUZ
1997 yılıydı, Mercedes Benz ile birlikte bu heyecan verici serüvene adım attık. O dönem, Perspektif Grafik Tasarım şirketi, Mercedes Benz’in reklam işlerini ve araç kuşaklarını tasarlayan bir firmaydı. Ben de bu şirkette uzun yıllar boyunca çalışarak tüm otobüs grubu müdürleri ile yakın çalışma fırsatı yakaladım. Kazandığım deneyim ve bilgi birikimi ile kendi iş yerimi açacak yetkinliğe eriştim. 2001 yılında, rahmetli patronumuzdan aldığımız izinle Makro Reklam’ı kurarak otogarda faaliyete başladık. 2003 yılında otogarda yaptığımız anlaşmalar ile yaklaşık 14 yıl boyunca reklam ve sticker işleri üstlendik. 403 modelinden Travego’ya kadar uzanan bir zaman diliminde Mercedes-Benz otobüs müşterilerinin logolarını tasarladık. Firmaların özel tasarım logolarını Mercedes’e giderek son uygulamalarını yapıyor, araçların teslime hazır hale gelmesine katkıda bulunuyorduk. Mercedes’in bir süre sonra sabit bir reklamcı ile çalışma kararı almasıyla bir süreliğine yollarımız ayrıldı. Fakat aynı müşteri portföyüne hitap etmemiz ve piyasadaki firma reklamlarının %70’inin tasarımını bizim yapmamız nedeniyle Mercedes’le direkt çalışmasak da her zaman koordineli bir şekilde ilerledik. Bir elimiz her zaman Mercedes’in arkasındaydı. Aynı şekilde Man ve Temsa firmalarına da destek olduk ve şu anda da bu iki firma ile dönem dönem çalışmaya devam ediyoruz. Bunların dışında, sektördeki hemen hemen tüm firmalarla da çalışma imkanı bulduk.

BİZDE LOGOSU YA DA TASARIMI OLMAYAN HİÇBİR FİRMA YOK !
Özgün tasarımlarımız, titizlikle hazırladığımız dijital baskı çalışmalarımız ve her türlü logo çalışmamız ile sektörde fark yaratıyoruz. Geniş ekibimiz ve Dolapdere Sanayi Sitesi’nde bulunan şubemiz ile sektörün her an yanındayız. Yurt dışı işlerimiz de oldukça yoğun. Müşteri potansiyelimiz geniş bir alana yayılmış durumda, fakat bu bizim gibi yeniliğe açık bir marka için asla yeterli değil. İnşa ettiğimiz bu kaliteli vizyon sayesinde müşterilerimiz bizi tercih ediyor. 25 yıllık müşterilerimizle gurur duyuyoruz çünkü onlar bizi asla değiştirmiyorlar. Bunun sebebi ise her zaman en iyi malzemeleri kullanmamız. Alman malı Oracal markasını tercih ederek uzun ömürlü ve kusursuz sonuçlar sunuyoruz. Piyasada çok fazla spot malzeme dolaşıyor. Raf ömrünü doldurmuş, yapışkanlığı bozulmuş ve üzerinde defo bulunan bu malzemeler, fabrikaların atık ürünleridir. Maalesef birçok reklamcı bu tür spot malzemeleri kullanıyor. Biz prensip olarak bu yola asla girmedik. Kısa vadede fiyattan ötürü spot malzeme kullanan firmalar olsa da bir süre sonra tekrar bize geri dönmek zorunda kalıyorlar. Kalitenin her zaman gerekli olduğunu er ya da geç herkes anlıyor.

KÖKLÜ FİRMALARLA GÜCÜMÜZE GÜÇ KATIYORUZ
Müşterilerimiz arasında köklü firmalar var. Esadaş Turizm, Topçam Turizm ve Tokat Seyahat gibi 20 yılı aşkın süredir birlikte çalıştığımız firmalarla sağlam bir ortaklık kurduk. Metro Turizm’in de bir süre işlerini üstlendik, Kale Seyahat ile de uzun süredir iş birliğimiz devam ediyor. Elbette, işini ucuza yaptırmaya çalışan firmalar da yok değil fakat atasözümüzün de dediği gibi “Ucuz etin yahnisi yavan olur.” Bir süre sonra yaptıkları hatayı anlayıp bize geri dönmek durumunda kalıyorlar. Biz her zaman müşterilerimizi doğru yönlendirmeye özen gösteriyoruz. Oracal markasının 3, 5, 7 ve 10 yıllık serileri var. Araç kaç yıl çalışacaksa ona göre doğru malzemeyi doğru fiyata kullanıyoruz. Müşterilerimiz buraya geldiklerinde maddi açıdan yıpranmayacaklarını ve yanlış bilgiyle dönmeyeceklerini biliyorlar. Ürün gruplarında, arabanın kaç yıl kullanılacağına göre malzeme değişiyor. Örneğin dış görünüşleri aynı olsa da yapışkanlık özellikleri farklı olan solvent bazlı ve su bazlı ürünler var. Bu da malzemenin ömrünü etkiliyor. Müşteri “Bana bir yıl dayanacak ürün olsa yeter” diyorsa, ona 10 yıllık folyo kullanıp yüksek bir fatura çıkarmak yerine 3 yıllık folyoyu tercih ediyoruz. “Bu otobüsü 5-7 yıl kullanırım” diyorsa ona göre ömür ve kalitede seri malzeme sunuyoruz. Böylece tekrar bize gelmesine gerek kalmıyor. Zaman içerisinde yapıştırma ile alakalı veya uygulama sonrası yıkamayla ilgili sorunlar olsa da biz işimizin arkasında duruyoruz ve müşterimizi mağdur etmiyoruz. 30 yıllık tecrübemizle hangi malzemenin nerede nasıl kullanılacağını ve hangi şartlarda uygulanacağını biliyoruz. Dediğimiz gibi, bu konuda elimizden geldiğince müşteriyi doğru yönlendirmeye çalışıyoruz. Yönlendirmeyi doğru yapmak çok önemli çünkü küçük bir piyasada çalışıyoruz ve müşterinize yanlış yaparsanız bunun dönüşü olumsuz oluyor.

İŞİMİZİN HER ALANINDA KENDİMİZE GÜVENİYORUZ
“Makro Reklam’dan şu işi yaptırdık, arkasında durmadılar, bizi mağdur ettiler.” diyen tek bir müşterimiz yok. Grafik tasarım alanında Türkiye genelinde birçok yetenekli insan var fakat otobüs firmalarına hitap eden grafik tasarım, diğer sektörlerden oldukça farklı. Reklam beklentileri ve görsel dil, diğer sektörlerden ayrışıyor. Yıllardır edindiğimiz tecrübeyle müşterilerimizin nelerden hoşlanacağını, ne tür tasarımlar bekleyeceğini biliyoruz. Bu nedenle tasarımlarımızı bu bilgi birikimi ışığında hazırlıyoruz. Tasarım ücreti almıyoruz çünkü tasarım ücreti alarak aile ortamını bozmak ve müşterilerimizle aramıza ticari bir mesafe koymak istemiyoruz. Türkiye genelinde birçok köklü turizm firmasıyla çalışıyoruz. Mesnevi Turizm bunlardan biri. Firma, araçlarını fabrikadan aldığı gibi biz de tasarımı eş zamanlı gönderiyoruz. Sıfır araç aldıklarında da tasarım talepleri olursa yardımcı oluyoruz.

IRAK’TAN AVRUPA’YA UZANAN BİR PORTFÖYÜMÜZ VAR
Son dönemde Irak, Avrupa’dan ikinci el araç ithalatında önemli bir artış yaşıyor. Özellikle Setra markası, Avrupa’nın her köşesinden Irak’a doğru yola çıkıyor. Bu araçların bir kısmı da Türkiye’ye uğruyor ve İstanbul’da yenileniyor. İstanbul’da araçların bakım ve onarımları eksiksiz yapılırken biz de logolarını yenileyerek yepyeni bir görünüme kavuşturuyoruz. Yurt dışı portföyümüzde Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan gibi birçok ülkeden firmalar yer alıyor. Bu firmaların %80’i hatta %90’ı bizimle çalışmayı tercih ediyor. Bugün, üreticilerin kendi ekiplerinde bile bizdeki kadar eleman yok. Aynı gün 20 araçlık teslimat yapabilecek bir kapasiteye sahibiz. Hızlı ve seri çalışmamızı sağlayan güçlü bir altyapımız var.

FİYATLANDIRMADA ŞEFFAFLIK VE DÜRÜSTLÜK ÖNEMLİ
Müşterilerimize standart bir metrekare fiyatı sunmuyoruz. Bunun sebebi her işin farklı olmasıdır. Büyük metrekareli bir iş, çok fazla işçilik gerektirmeyebilirken küçük metrekareli bir iş, çok fazla detay ve özen gerektirebilir. Bu nedenle, fiyatlandırmayı işin yapılışı ve bitmiş haliyle alakalı olarak yapıyoruz. Malzemenin kalitesi ve giden malzeme değişkenlik gösterdiği için fiyatı metrekare üzerinden vermek çok doğru değil, bu yanıltıcı olabilir. Örneğin, bir üreticiyle metrekare fiyatı 35-40 Euro olarak belirlenebilir fakat farklı teknikler kullanarak aynı işi 15 metrekareyle halletmek mümkündür. Baştan anlaşılan fiyatla müşteri mağdur olur ve piyasa da etkilenir. Biz bu işin mutfağından geliyoruz ve işin tekniğini biliyoruz. Bu nedenle araçların tek tek ölçülerini alıp kapak kapak bölerek gereksiz malzeme sarfiyatını ortadan kaldırıyoruz. Böylece bir işi 20 metrekare yerine 10 metrekareye düşürebiliyoruz. Bu da maliyetin düşmesine sebep olduğundan müşterilerimiz bizi tercih ediyor. Üreticilerle görüşmeye gittiğiniz zaman direkt metrekare fiyatı soruyorlar fakat metrekare fiyatı yanıltıcıdır. Biz bu işten ekmek yediğimiz sürece müşterilerimizle her zaman ilişkilerimizi sıcak tutmak ve dürüst olmak zorundayız. İş yaptığımız üreticilerle de ilişkilerimizi yakın tutmak zorundayız. Sektörde olan herkese kapımız açık, biz kalite ve dürüstlükle markamızın arkasındayız.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.