DOLAR 32,3673 -0.37%
EURO 34,7885 -0.09%
ALTIN 2.398,38-1,00
BITCOIN 19126851,42%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Adnan Bulut Motorlu Araçlar Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Murat Bulut: 2024, Altın Yıl Olmaya Aday
  • Haber Ulaşım
  • Röportaj
  • Adnan Bulut Motorlu Araçlar Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Murat Bulut: 2024, Altın Yıl Olmaya Aday

Adnan Bulut Motorlu Araçlar Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Murat Bulut: 2024, Altın Yıl Olmaya Aday

İkinci el araç ticareti denince akıllara gelen ilk işletmelerden biri Adnan Bulut Motorlu Araçlar. Sektördeki köklü geçmişi ve geniş araç portföyü ile her ihtiyaca uygun araç seçeneğini müşterilerine sunma hedefiyle ticari faaliyetlerine devam eden şirketin genç yönetici Hasan Murat Bulut ile keyifli bir röportaj gerçekleştirerek şirkete dair bilgiler edindik. İkinci el piyasası açısından sektörü değerlendiren Bulut, 2024 yılının otobüsçü için altın yıl olabileceğini düşünüyor. İşte Adnan Bulut Motorlu Araçlar Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Murat Bulut ile gerçekleştirdiğimiz keyifli söyleşimiz;

ABONE OL
22 Mart 2024 09:16
Adnan Bulut Motorlu Araçlar Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Murat Bulut: 2024, Altın Yıl Olmaya Aday
0

BEĞENDİM

ABONE OL

40 YILI AŞKIN TECRÜBEMİZLE İLERLİYORUZ

Şirketimizin temelleri, 1980 yılında Hacı Hasan Bulut’un girişimleriyle atıldı. Denizli-Uşak arası ilk taşımacılığı yapan bireysel otobüsle sektöre adım atıldı. Çivril Belediyesi’nden ihale ile alınan bu otobüs, hem vatandaşlara hizmet etme hem de sektörde tecrübe kazanma imkanı sundu. 1980 yılında üç kardeş olan babalarımız ayrılıp kendi işletmelerini kurdular. Babam Adnan Bulut, “Adnan Bulut Motorlu Araçlar” adı altında kendi işletmesini kurdu. Bulut Ailesi olarak Türkiye’de ikinci el otobüs alım satımı yapan ilk işletme olma gururunu yaşıyoruz. Firmamız, 40 yılı aşkın süredir ikinci el otobüs alım satımında Türkiye’de ilk sırada akla gelen firmalar arasında yer almaktadır. 2000’li yıllara kadar şehirler arası firmalarda franchising olarak çalışmalarımız devam etti. 2001 yılında Uşak’ta hala faaliyete devam eden Anadolu Ulaşım firmasının kurucu ortağı olduk. 2003 ve 2007 yıllarında Antalya’da turizm taşımacılığı yapan ve en çok yolcu taşıma kapasitesine sahip olan işletmelerden biriydik. İlerleyen süreçte yatırımlarımızı akaryakıt, ısıtma ürünleri imalatı, sanayi, ihracat ve pazarlama, sera gibi farklı alanlarda da yaparak şirket faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Aile şirketi olan Adnan Bulut Motorlu Araçlar’da babam ve ben Hasan Murat Bulut olarak, müşterilerimize bakımları zamanında yapılmış, şeffaf ve açık olarak anlaşılacak düzeyde ekspertizlik incelemesi tam teşekküllü yapılmış ikinci el taşıma araçlarımızı meslektaşlarımız için temin etmeye çalışıyoruz. 2024 yılı başlangıcı itibarıyla 215 adet ikinci el araç stoğu ile yolcu taşıma sektöründe en büyük stok kapasitesine sahip olduğumuzu düşünüyorum.

DARBE VE PANDEMİ SÜRECİ OTOBÜS PİYASASINI DERİNDEN ETKİLEDİ

Pandemi, hepimizin hayatını etkileyen ve alışkanlıklarımızı değiştiren bir olaydı. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı da bu değişimden nasibini aldı. Bu sektörde iki önemli kırılma noktası yaşandı: 15 Temmuz darbesi ve COVID-19 pandemisi. 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişimi, şehirlerarası yolcu taşımacılığını derinden etkiledi. Darbenin olduğu gece 14.500 otobüs seferi iptal edildi. Vatandaşlarımızın normal hayata dönmesi zaman aldı ve bu süre zarfında sektör büyük zarar gördü. O dönemde Anadolu ve Kamil Koç firmasında çalışan araçlarımız vardı. Sektör tecrübeme dayanarak ilk defa peronda çalışan araçlarımızın en hızlı sezon olan Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında zarar ettiğini söyleyebilirim. 2017 ve 2018 yıllarında araç sayısının az olmasının sebebi de bu zararlar ve artan maliyetlerdi. Darbenin ardından Türkiye’nin markası Kamil Koç yabancılara satıldı. Varan, Ulusoy ve birçok işletme maalesef ticari faaliyetlerine son verdi. 2018 yılından sonra Kamil Koç peronda çalışan araçlara kiralama sistemi getirdi. Bu sistem, 1.5 yıl içinde otobüs işletmeciliğini tekrar karlı bir yatırım haline getirdi. 2020 yılı Mart ayında COVID-19 pandemisi nedeniyle uygulanan yasaklar, şehirlerarası yolcu taşımacılığını durma noktasına getirdi. 2015 model Tourismo 16 RHD fiyatlarının 3 ay içinde 2.000.000 TL’den 1.000.000 TL’ye düştüğünü net olarak hatırlıyorum. 2022 yılının 3. ayından sonra yedek parça tedarikindeki sıkıntılar ve üretim sayısının düşmesi, birim maliyetlerindeki artışların satış fiyatlarına yansımasına neden oldu. Sıfır araç fiyatlarında hızlı bir artış görüldü. 2021 yılının 2. ayında 2.300.000 TL olan Tourismo 15 RHD otobüslerin fiyatı, 6. ayda 5.100.000 TL’ye yükseldi. (230.000 Euro iken 320.000 Euro’ya yükseldi, bu arada Euro kuru da 8 TL’den 14 TL’ye çıktı.) Bu gelişmeler, bireysel otobüs işletmecilerinin öz mallarını taşınmaz olarak görmesine ve ikinci ele talebin artmasına neden oldu. Kredi maliyetlerinin düşük olması ve enflasyona dayalı araç değer artışlarının hızlı olması da hem ikinci el hem de sıfır araç taleplerini 2021’in 5. ayından sonra 2024 yılına kadar yüksek tuttu.

31 MART SEÇİMLERİ PİYASAYI CANLANDIRDI

2024 yerel seçimleri yaklaşırken adayların ve siyasi partilerin seçim çalışmalarını yürütmek için ikinci el taşıma araçlarına talep arttı. 2024 yılının ilk iki ayında 63 adet araç teslimatı gerçekleştirdik. Yılbaşında 980 adet satılık otobüs ilanı varken bu sayı şu anda 500’e düştü. Bu da 400 adet otobüsün şu anda seçim çalışmaları için ticari faaliyetlerde kullanıldığı anlamına geliyor.

2024 YILI ALTIN YIL OLMAYA ADAY

2024 yılı, şehirlerarası yolcu taşımacılığı için altın bir yıl olmaya aday. Mart ayının sonunda başlayacak olan şehir içi seyahat aktiviteleri, Nisan ayı bayram tatili, Mayıs ayı üniversite tatili, Haziran ayı Kurban Bayramı ve ekime kadar sürecek yaz sezonunun etkisiyle yüksek miktarda kar marjı elde etme imkanı sunacak. Mevcut yatırımlarını tamamlamış işletmeler, bu fırsatı filolarını genişletmek için kullanabilecekler. Yeni araç alımları için iki ana neden var. Birincisi enflasyona karşı korunmak. Otobüs işletmecilerinin mevcut kazançlarını filosuna yeni araçlar katmadan sürdürmesi, enflasyona karşı kazançlarının değer kaybetmesi anlamına geliyor. Yıllık %55 olan banka faizleri, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmininin %61 olması göz önüne alındığında, otobüs işletmecileri için hala araç alımı teşvik edici bir unsur. %55 finansman maliyetini %61 enflasyon ile karşılayabilen işletmeler, yeni araçlarının kazançlarını da gelir hanesine ekleyebilecekler. İkincisi ise yaş sınırı ve fiyat artışı. Sektörün ana kurallarından biri olan yolcu taşıma araçlarının yaş sınırı, 2024 yılı Mayıs ayından sonra önemli bir rol oynayacak. Bu tarihten sonra, taşıma araçlarının fiyatlarının %40’a yakın bir artışla 20 milyona kadar yükselebileceği tahmin ediliyor. 2016 ve 2021 yıllarında sıfır araç satışlarının az olması da pazarda 10 yaş altı taşıma araçlarına olan talebi ve erişim problemini tetikleyecek. Bu nedenle, ikinci el araçlara olan talep 2024 yılında da devam edecek.

ANA HEDEFİMİZ MÜŞTERİLERİMİZİN İSTEKLERİNİ KARŞILAYABİLMEK

Yılların vermiş olduğu birikim ve geniş müşteri potansiyelimiz ile her model ve marka aracı stoklarımızda bulundurarak tüm ihtiyaçlara cevap verebiliyoruz. Ana hedefimiz, taşıma sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimizin istediği markayı, modeli ve fiyat bütçesini yıllardır olduğu gibi aynı hacimde karşılayabilmektir. İşletmemize gelen müşterilerimiz, her nevi aracı rahatlıkla bulabileceklerini bilerek ve satın alma esnasında kendileri için en uygun şartlara sahip aracı (model, marka, fiyat) seçerek ticaretimizi gerçekleştirebilmektedir. Piyasayı baz aldığımızda en çok talep edilen araç yaş aralığı 2012 ve 2020 modelleridir. Bu durum, hem peron ve kamu şartnameleri hem de kurumsal firmaların servislerini yapan işletmelere koşulan 10 yaş ortalamasıyla açıklanabilir. Sonrasında 2006 ve 2011 yaş grubu gelmektedir. 2000-2005 grubu araçlara talep en azdır. 2000 ve altı araçlara ise karavan tarzı ve kendi bünyelerinde taşıma servisi yapan fabrikalardan talep gelmektedir.

KALİTE VE GÜVEN BİZİ BU NOKTAYA GETİRDİ

Yılların vermiş olduğu ticari tecrübemiz ve geniş müşteri portföyümüzü analiz ettiğimizde iki temel unsur öne çıkıyor: 35 yıldır her araç ihtiyacını bizlerle karşılayan ve ticari ilişkimizin ötesine geçerek dostluk kurduğumuz müşterilerimiz. Sektörümüzün zorluklarını göz önünde bulundurarak müşterilerimizle yaptığımız fikir alışverişlerinde her zaman ileriye dönük bakış açımızla taşımacı dostlarımıza katkı sağladık. Müşterilerimizle her zaman açık sözlü olduk ve araç alım zamanları konusunda doğru yönlendirmeler yaptık. Kısa vadeli ticari kaygılar yerine, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir ilişki kurmayı hedefledik. Sektördeki tecrübemizin ve iktisadi idari bilimler fakültesi mezunu olmanın getirdiği bilgi birikimiyle müşterilerimize ücretsiz danışmanlık hizmeti de sunduk. Sürdürülebilir ticaret için “kazan-kazan” prensibini benimseyerek müşterilerimizin reel piyasalarla bağlantılı kalmasını ve birlikte maksimum karlılığı elde etmesini sağladık. Özellikle son 8 yıldır, araç alım aşaması, finansman ve takas destekleri konusunda müşterilerimize sunduğumuz rehberlik sayesinde birçok müşterimiz karlı bir ticaret gerçekleştirdi. Yeni nesil bir girişimci ve iktisat mezunu olarak, tüm meslektaşlarımızı doğru maliyetlerle iş yapmaya teşvik ediyorum. Ülkemizde taşımacılık sektörü maalesef sermayesi yoğun, riski yüksek ve hak edişinin düşük olduğu bir sektördür. Grup şirketlerimizde edindiğim tecrübelere dayanarak bir işletme için en önemli üç unsurun “kalite, güven ve istikrar” olduğuna inanıyorum. Adnan Bulut Otomotiv olarak 40 yılı aşkın ticari faaliyetimiz ile “kalite” ve “güven” noktasında piyasada bilinir bir konuma ulaşmış bulunmaktayız. Yeni nesil olarak bu birikimin istikrarını korumaya ve geliştirmeye devam edeceğiz. Üzerinde çalıştığımız projeleri de ilerleyen röportajlarda sizlerle paylaşmayı umut ediyoruz. 2024 yılında tüm meslektaşlarımıza belasız kazasız, hayırlı, bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum. Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öper, tüm İslam âleminin Ramazan Bayramı’nı kutlarım. 31 Mart seçimlerinin memleketimize hayırlara vesile olmasını temenni ederim. Bana ayırdığınız zaman ve ilgi için Haber Ulaşım ailesine teşekkür ederim.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.