DOLAR 32,3634 -0.37%
EURO 34,6949 -0.34%
ALTIN 2.394,44-1,15
BITCOIN 18830640,67%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Turizm’de Bir Marka: Mesnevi Turizm

Turizm’de Bir Marka: Mesnevi Turizm

Bu sayımızın röportaj konuklarından biri de geçtiğimiz haftalarda büyük filo yatırımı gerçekleştiren, turizm sektörünün önemli isimlerinden biri olan Mesnevi Turizm'in Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Öztürk. Öztürk, Mesnevi Turizm'in gelecek planlarından sektördeki değişimlere kadar geniş bir yelpazede değerli bilgileri ve turizme dair öngörülerini siz okurlarımızla paylaştı. İşte Mesnevi Turizm’in 55 yıllık yol hikayesini 3. nesil olarak yazmaya devam eden Oğuzhan Öztürk ile gerçekleştirdiğimiz keyifli söyleşimiz:

ABONE OL
22 Mart 2024 09:02
Turizm’de Bir Marka: Mesnevi Turizm
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NESİLDEN NESİLE AKTARILAN BİR MİRAS
Bu işe olan merakım, küçüklüğümde otobüslere olan büyük hayranlığımla başladı. Daha o zamanlardan araçları yıkamayla başladım, ardından muavinlik ve şoförlük yaptım. Zamanla operasyon bölümüne geçerek aile şirketimizin bir parçası oldum. Kurucumuz olan büyükbabam Ünal Öztürk ile 55 yıl önce başlayan turizm işimizi, 3. nesil olarak şu an sürdürüyorum. Babam Mustafa Öztürk ile bu işe başladığımda da şu an da çok iyi bir çalışma prensibiyle ilerliyoruz. Bu işi öğrenirken bana her zaman destek oldular, arkamda dik durdular. Kendilerine minnettarım. Aile şirketimiz olan Mesnevi Turizm’in Yönetim Kurulu’nu Mustafa Öztürk, Fatih Öztürk, Hatice Öztürk ve ben oluşturuyoruz. Fatih Öztürk ve Hatice Öztürk, şirketin finansal işleri ile ilgilenirken Mustafa Öztürk ve ben pazarlama ve operasyon departmanlarından sorumluyuz. Uzman ve deneyimli bir ekiple çalışıyoruz. Prensip olarak, müşterilerimize veya diğer şirketlere dışarıdan birini göndermiyoruz. Mustafa Öztürk bizzat gidip gerekli görüşmeleri yapıyor. Müşterilerimizle kendimiz yüz yüze birebir ilişki kurmaktan yanayız. İş görüşmelerimizi kendimizin yapmış olmasının olumlu geri dönüşlerini sahada çok daha iyi gözlemleyebiliyoruz.

YURTDIŞI PAZARLARDA YOĞUN BİR ŞEKİLDE FAALİYET GÖSTERİYORUZ
Amerika, Uzakdoğu ve Avrupa pazarlarında yüksek kaliteli ve yüksek limitli işler yaparak global bir oyuncu konumundayız. Kurumsal şirketlere de hizmet vererek geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyoruz. Yeni nesil yönetici olarak, tüm bu işleri daha da ileriye götürmek için büyük bir azimle çalışıyorum. Hedefimiz, global pazarda lider bir şirket olmak ve sektörümüze yeni bir soluk getirmek. Filomuzda şu an 103 adet özmal araç bulunuyor. Bunların 50 adeti otobüs, geri kalanı ise midibüs, minibüs ve 8+1 araçlardan oluşuyor. Sezon başladığında filomuza kiralık araçlar da ekleniyor. Yaklaşık %50 oranında kiralık araç alarak filomuzu 200’ün üzerinde bir araç kapasitesine çıkarıyoruz. Kiraladığımız araçlar günlük ihtiyaçlarımız ve Anadolu turlarımız için kullanılıyor.

TEMSA İLE 31 YILLIK GÜVEN
Geçtiğimiz hafta filomuza 15 adet Temsa Safir Plus araç kattık. Temsa ile olan iş birliğimiz 31 yıl öncesine, Mitsubishi araçlarla başladığı zamana dayanıyor. Yıllar boyunca filomuzda farklı markalar da yer aldı fakat Temsa araçlardan her zaman memnun kaldık. Bu sene Temsa’yı tercih etmemizin en önemli sebebi fiyat oldu. Diğer markalara göre oldukça cazip bir fiyat teklifi sundular. Temsa yetkilileri Mesnevi Turizm için özel bir proje hazırladı ve koltukları özel siyah deriden yaptı, araçlara invertör ve yenilenmiş mikrofon sistemi ekledi. En önemlisi de tüm bu özellikler aracın garantisine dahil edildi. Terzi usulü bize özel tasarlanan bu araçların yakıt masrafları da oldukça düşük. Müşterilerimiz de yeni araçlarımızdan çok memnun. Sonuçta, aracı işe gönderirken başka bir ücret yazma şansınız yok. Bu nedenle işimize en uygun, kullanımı en kolay ve maliyeti en az olan Temsa ile filomuzu güçlendirdik. Biz araçlarımızı yatırım amaçlı değil, iş yapmak için alıyoruz.

ZORLUKLARA RAĞMEN UMUDUMUZ VAR
Turizm sektörü, ülkemizdeki en kolay etkilenen sektörlerden biridir. Geçtiğimiz sene birçok olumsuzluktan etkilendik. 6 Şubat’ta meydana gelen depremden dolayı hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, kalanlara sabır diliyorum. Depremin ardından seçimler de sektörü olumsuz etkiledi. Yaz ayına girdiğimizde yoğun bir sezon yaşadık ve Eylül-Ekim aylarına kadar oldukça iyi bir iş hacmine ulaştık. Kasım ayında Avrupalı turist sayısında düşüş yaşanırken, Uzakdoğu pazarından gelen turistler yoğunluk oluşturmaya devam ediyor. Kısa bir süre sonra Avrupa sezonu tekrar açılacak ve ardından Amerika sezonu da başlayacak. Bu sene Orta Doğu’daki savaş, Mısır’daki kargaşa ve Türkiye’ye karşı konulmak istenen ambargolar nedeniyle bazı iptaller yaşanıyor. Bu iptaller tamamen politik çekişmelerden kaynaklanıyor. Mısır ve İsrail’de de şu an karışıklık olmasına rağmen, bu ülkelere turist akışı devam ediyor. Ülkemizde herhangi bir savaş veya tehlike olmasa da, politik sebeplerden dolayı iptallerle karşı karşıya kalıyoruz.

AKARYAKIT FİYATLARI BELİRLEYİCİ OLACAK
Seçimden sonra turizm sektöründe yoğun bir süreç yaşanacağını düşünüyorum. Bizlerin asıl odaklanması gereken konu ise yakıt fiyatlarının ve ülkedeki enflasyonun nasıl seyredeceği olacak. Pandemi bize maliyetlerin her zaman belli bir pahalılık seviyesinde olacağını gösterdi ve bu nedenle fiyatlamalarımızı buna göre yapıyoruz. Acenteler de kendilerini korumak için müşterilerine daha yüksek fiyatlar sunmak zorunda kalıyor. Biz müşterilerimize fiyatlarımızı döviz bazında sunmaya çalışıyoruz veya yakıt farkı yansıtacağımızı belirtiyoruz. Umuyorum ki bu sezon herkes için bol kazançlı geçer.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.