DOLAR 32,4369 0.15%
EURO 34,8957 0.05%
ALTIN 2.401,460,21
BITCOIN 19245842,26%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çınaralp Otomotiv 3 Nokta Emniyet Kemeri Dönüşümü ile Araçlarınızın Güvenliğini En Üst Seviyeye Çıkarıyor
  • Haber Ulaşım
  • Röportaj
  • Çınaralp Otomotiv 3 Nokta Emniyet Kemeri Dönüşümü ile Araçlarınızın Güvenliğini En Üst Seviyeye Çıkarıyor

Çınaralp Otomotiv 3 Nokta Emniyet Kemeri Dönüşümü ile Araçlarınızın Güvenliğini En Üst Seviyeye Çıkarıyor

Çınaralp Otomotiv'in ortakları Cevat Sevinç ve Arafat Kaya, Bursa'nın otomotiv geleneğine yepyeni bir soluk getiriyor. Sevinç'in otobüsçülük serüveni ve Kaya'nın uzmanlığı, şirketin başarı hikâyesini oluşturuyor. Otobüsçülerin ihtiyaçlarına çözüm sunan Çınaralp Otomotiv, güvenlik odaklı yaklaşımı ve sektördeki yeniliklere adapte olma yeteneğiyle sektöründe öne çıkıyor. İşte, Çınaralp Otomotiv’in geçmişine, bugününe ve geleceğine dair detayları bulacağınız keyifli söyleşimiz:

ABONE OL
11 Mart 2024 08:41
Çınaralp Otomotiv 3 Nokta Emniyet Kemeri Dönüşümü ile Araçlarınızın Güvenliğini En Üst Seviyeye Çıkarıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çınaralp Otomotiv Ortağı Cevat Sevinç

1960 Bursa doğumluyum. İlkokulu ve ortaokulu Bursa’daki bir erkek lisesinde okuduktan sonra askere gidene kadar babamın yanında çalıştım. Askerden geldikten sonra ise otobüsçülük serüvenim başladı. Aynı dönemde Bursa Birlik firmasında yöneticilik ve Tofaş’ta Operasyon Müdürlüğü yaptım. Daha sonra rotamı turizm sektörüne çevirerek 2019 yılına kadar bu sektörde devam ettim. 2019 yılında Arafat Kaya ile yollarımız kesişti ve Çınaralp Otomotiv hikayesi başladı. Çok kısıtlı imkanlarda, zorluklara birlikte göğüs gererek şirketi kurmuş olduk.

Ben uzun yıllar otobüs şoförlüğü yapmam sebebiyle otobüs camiası ya da bireysel araç sahipleri ne ister, sektör bizden ne bekler çok iyi biliyordum. Dolayısıyla çözümlerini de hakimim ve buna yönelik de 50 kişilik bir ekiple otobüsçünün tüm beklentilerine en iyi şekilde cevap veriyoruz. Tabi ki bu durum bahsettiğim 50 kişi ile sınırlı kalmıyor elektrikçi, kaportacı, kumaşçı, boyacı başta olmak üzere Bursa sanayisinin 2/3 sine iş veriyoruz. Bugün sanayide 20 araba varsa 15 tanesi bizim gönderdiğimiz araçlardan oluşuyor. Aslında bunun temelinde şartlar ne olursa olsun çalışmayı asla bırakmıyor oluşumuz var. Mesela pandemi döneminde araç dönüşümleri fazla talep görüyordu ve bizler gece gündüz demeden pandemiye rağmen araçlarımızı sorunsuz teslim edebilmiştik. Bu yoğunluğa ayak uydurmak zor bir durum, herkesin yapabileceği bir iş değil. Bu nedenle biz de iş birliği içinde olduğumuz markalara özen gösteriyoruz. Özellikle kendisini ispatlamış GRL koltukları ile çok ciddi ve büyük bir iş birliğimiz mevcut. Distribütörlük anlaşması yaptığımız GRL koltuklarını biz müşterilerimizin araçlarına monte ediyoruz ve otobüsçü de markadan oldukça memnun. Bunun yanında yüksek kaliteli malzemelerden üretilen koltuklarımızı kullanan yolcular da gayet memnunlar. Koltuklarımızla ilgili geri dönüşler bizim ne kadar doğru bir marka ile çalıştığımızı gösteriyor. Zaten işleri de ilk koltuk montajı yaparak büyüttük. Bir süre sonra otobüs esnafının karoser konusunda çok ciddi mağduriyetler yaşadığını gördük ve bizler de bunun üzerine karoser işini de üstlenerek otobüs sahiplerine bu alanda da kaliteli hizmeti vermeye başladık. Tabi burada asıl mesele bu karoser işlemlerini yapabilmek için gereken izinlerdi. Biz bünyemizde oluşturduğumuz ekibimizle TSE belgemizi de aldık. Şu an TSE onaylı 280‘den fazla aracın dönüşümünü yapmış bulunuyoruz. Araçları 2+2’den 2+1’e 2+1’den 2+2’ye 37 koltuktan 46 koltuğa, 46 koltuktan 37 koltuğa hatta 54 koltuktan 59 koltuğa kadar TSE onaylı şekilde çevirebiliyoruz. Ve bu konuda iddialıyız. TSE yetkilileri gelip bizzat yaptığımız dönüşümleri yerinde inceledi ve bizlere Teşekkür Belgesi verdiler.

Kumaşından koltuk amortisörüne, kolçağından emniyet kemerine kadar her ürünün kaliteli bir şekilde montajı yapılıyor. Kazalardan sonra sigorta şirketleri araçlarda yapılan tadilatların belgelerine işlem yapıyorlar. Maalesef birçok otobüsçü TSE onayını sunamadığı için sigorta şirketlerinden para alamıyorlar. Bu da birçok şirkette ciddi maliyet kayıplarına neden oluyor. Bizde ise koltuklarımızın kırılma testi, çarpışma testi, yatırma testi ve bunu gibi birçok güvenlik testleri başarıyla yapılıp belgeleniyor.

Sadece yurtiçine değil yurtdışına da araç tadilatları yapmaktayız. Başta Gürcistan, Bulgaristan, Macaristan, Makedonya, Moldova, Fransa ve Belçika olmak üzere birçok ülkeye araç tadilatı yapıyoruz. Yurtdışı için ayrıca E belgesi gerekiyor. Bizim bünyemizde bu belge de mevcut. Avrupa ve dünya standartlarında gerekli tüm belgelerimizle her ülkeye araç tadilatı hizmetini verebiliyoruz. Yurtdışına araç koltuklarını yapmak kolay bir iş değil. Her koltuğun bir numarası ve bu numaralarda da imal tarihi, kullanım özelliği ve tipini belirten seri numaralar mevcut. Bu belgeleri almak ciddi bir AR-GE ve maliyet demek. Bizler bu belgeleri alarak alanımızda tek olmayı başardık. İşe başlarken tek hedefimiz vardı “en iyisi olmak”. Dedik ve dediğimizi yaptık. Ayrıca sektörün içinden gelenler olarak otobüsçüyü asla mağdur etmeyiz. Mesela bir firma ile dolar 11 TL iken araç dönüşümü için anlaşma yapmıştık. Araçları yapmaya başladığımızda dolar 18 TL oldu ama biz kendi cebimizden finansman sağlayarak firmanın 15 aracını sorunsuz ve zamanında teslim ettik. Otobüsçü bizimle asla zarar etmez çünkü her zaman yaptığımız işin arkasında olduk. Dediğimiz gibi sektörün içinden geliyoruz, otobüsçünün kazancını zor temin ettiğinin gayet farkındayız. O yüzden burada iş yaptıran hiç kimseye, “Parasını vermezsen aracı alamazsın” demedik. Yeri geldi birçok otobüsçünün mazotunu biz doldurduk ve işe gönderdik. Elbette birçoğu parasını sonradan ödedi ama mutlaka sepette birkaç tane çürük elma oluyor. Olsun biz işimizi en iyi şekilde en kaliteli halde yapmaya devam ediyoruz.

Çınaralp Otomotiv Ortağı Arafat Kaya

1992 yılında çırak olarak başladığım otobüs tadilat işlerinde ilk dönemler koltuk arkası ekranların satışı ve montajını yaparak sektörde ilerledim. Daha sonra koltuk değiştirme ve sıfır koltuk montajı ile çalışmalarıma devam ettim. Cevat Sevinç ile yollarımız kesişince işleri daha da büyüterek karoser işine girdik. Eski model araçları tepeden tırnağa yenileyerek 2024 model araçlara çeviriyoruz. İşimizi yaparken kaliteden asla taviz vermeden üst seviye işçilikle müşterilimizin araçlarını dönüştürmeye özen gösteriyoruz. Araçları dönüştürürken kullandığımız ürünlerin tamamı orijinal ürünler. Bunun yanında şirket olarak en büyük özelliğimiz ise son çıkan teknoloji ve yenilikleri anında müşterilerimize uyguluyor olmamız.

Koltuklarda ilk aranan şey güvenliktir. Montajını yapmış olduğumuz GRL koltukları 3 nokta bağlamalı son çıkan güvenlik standardına uygundur. Yolcuların kaza anında savrulmaları, yüzlerini vurup yaralanmaları veya sağa sola yan yatmalarını engelleyen 3 nokta emniyet kemerlerini bizler dönüşüm yaptığımız araçlara entegre ediyoruz. Ülkemizde binlerce araç var ve maalesef bunların çoğu 2 noktalı emniyet kemerine sahip. 2024 yılı itibariyle üreticiler 3 noktalı emniyet kemeri olan koltukların bulunduğu araçları üretmeye başladı. Bizler 3 nokta emniyet kemeri için gerekli tüm belgelerimizi aldık ve 2022 yılından beri dönüşümünü yaptığımız firmalara uyguluyoruz. Son zamanlarda galericiler de aldıkları 2 noktalı araçları bize gönderiyorlar ve daha sonra dönüştürdüğümüz 3 noktalı hallerini satışa sunuyorlar. Bugün Ford, Toyota veya Tofaş gibi önde gelen firmalar 3 nokta emniyet kemerli olmayan servis aracını kabul etmiyor. Alınan bu önlem sayesinde firma sahipleri kazalardan kaynaklanan mali zorlukları tam donanımlı emniyet kemerleri ile minimuma indirmiş olacaklar. 3 nokta emniyet kemeriyle ilgili büyük firmalar ve farklı sektörlerden kurumsal markalar farklı bir yol izlemeye başladılar. Servis arabalarında bulunan emniyet kemerlerinin şoförlerin renk seçimi ile birlikte kemer takmayanları uyarması ve farkındalık oluşması adına kırmızı renk olmasını istiyorlar.

Yeni kemer sistemini birçok turizm firması da uygulamaya başladı. Özellikle Antalya bölgesinde çalışan turizm firmaları araçlarını peyderpey göndererek 3 nokta emniyet kemeri sistemine hızla geçiyorlar. Burada uçakta olduğu gibi otobüslerde de yolculara emniyet kemeri takmayanların ceza yaptırımının olması gerektiğini düşünüyoruz. İnsan hayatını hiçe sayan her kim olursa mutlaka cezası kesilmeli. Otogar ve yollarda yetkililer denetimlerde emniyet kemerini takmayan yolculara gerekli cezaları uygular ve farkındalık doğru anlatılırsa kazalarda ölüm ve yaralanma oranları çok ciddi oranda düşecektir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.