DOLAR 32,4166 0.11%
EURO 34,8059 -0.08%
ALTIN 2.399,980,14
BITCOIN 19149540,93%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Has Lider Siirt Metin Demir: Para Kazanmak Hayal Oldu

Has Lider Siirt Metin Demir: Para Kazanmak Hayal Oldu

ABONE OL
1 Eylül 2023 09:03
Has Lider Siirt Metin Demir: Para Kazanmak Hayal Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yenilik ve deneyimi buluşturma hedefiyle yola çıkan Siirt merkezli otobüs taşımacılığı firması Has Lider Siirt, sektördeki 30 yılı aşkın tecrübesiyle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde önemli bir oyuncu konumunda. Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, firma hakkında yapılan büyük değişiklikleri, sektörün zorluklarını ve gelecek hedeflerini konuştuk. Siirt Has Bağdaş Turizm’in ardından “Has Lider Siirt” olarak yoluna devam edeceklerini açıklayan Demir, firmanın geleceğe yönelik atılımlarını ve sektördeki güncel durumu samimi bir dille siz okurlarımız için paylaştı. İşte keyifli söyleşimiz;

Markamızın ağırlığının bilincindeyiz      

Siirt Has Bağdaş Turizm’i bir yıl önce bünyemize kattık. Bu güzel yılın ardından önümüzdeki hafta itibariyle şirketin ismini de tüm Siirt halkının göz aşinası olduğu “Has Lider Siirt” olarak değiştirdik. Otuz yılı aşkın bir süredir Siirt merkezli otobüs taşımacılığı yapıyoruz. Hal böyle olunca da bölge halkı bizleri çok iyi tanır halde. İsmimiz Siirt ile özdeşleşmiş durumda. Bu ismin ağırlığını taşımak elbette birçok sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Biz de yolcularımızın çok beğendiği ve alışkın olduğu şekilde tabelamızda ‘Siirt’ ismine yer verdik.

Mevcut durumda 6 adet otobüsle Siirt-İstanbul, Siirt-Ankara ve Siirt-Mersin seferlerine başladık. Bir aksilik olmazsa önümüzdeki sezon araç sayımızı 15 adete çıkarmayı planlıyoruz. Filoya eklenecek olan yeni araçlarla da Siirt-Bursa, Siirt-Marmaris hatlarını açarak yeni şehirleri ekleme düşüncesindeyiz.

Para kazanmak artık hayal oldu  

Yıllardır Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde rekabet konusunda sıkıntılıyız maalesef. İstanbul-Bodrum 1000 TL ama bizde İstanbul-Siirt 1100 TL; uçak fiyatları ise ortalama 1200 TL civarında. Yolcularımızda da bu yüzden ciddi azalma yaşamaktayız. Para kazanmak artık hayal oldu. Bugün baktığınızda otobüs sektöründe yer alanlar aracın yıpranma, şoför, mazot, sigorta-kasko, SGK, ikram ve daha birçok benzeri maliyetler altında adeta eziliyor.

 Bizim bilet fiyatımızın en az 1400 TL olması lazım. Ancak bu büyüklükte zam yapmak çok da kolay değil maalesef. Bunun yanında artık şoför bulmakta da zorlanıyoruz. Eskiden 30 yaşından önce kimseyi şoför koltuğuna oturtmazlardı. Şimdi ise ehliyeti olan herkesi direksiyona geçiriyorlar. Bizler bu durumu pek güvenli bulmuyoruz açıkçası. Elimizden geldiğince seçici ve titiz davranarak araçlarımızı teslim ediyoruz şoförlerimize.

Seçimden sonra ticaret hızlanır diye bekliyorduk. Şimdi ise ticari krediler dahi kapandı, kredi almak neredeyse imkânsız oldu. Dolar ve Euro artışı ekonomimizi çok olumsuz etkiledi. Akabinde otobüs fiyatları da aldı başını gitti. Bu şekilde devam ederse 2024 senesinde bir otobüsün fiyatı 15-20 milyonu bulacak gibi duruyor. Bu yüksek fiyatlarla da daha ne kadar araç satılır, piyasa ne kadar sürdürülebilir bir halde kalır belli değil. 

Müşterimiz memnun olsun ve konforlu bir yolculuk yaşasın diye ikramlarımızı bırakın azaltmayı aksine artırıyoruz. İstanbul-Siirt arası ikram maliyetimiz neredeyse 3000 TL oldu ve bu fiyat bile gün geçtikçe artıyor.

Online bilet alımı yüzde 80’i buldu

Yolcular artık seyahate dair her şeyi internet üzerinden halleder hale geldi. Siirt bölgesi için söylemem gerekirse internet satışı dediğimiz online bilet, tüm bilet satışının %80’ini oluşturuyor. Eğer müdahale etmezsek kısa sürede bu oran %99.9 olur. Bu oranlar %100’e ulaştığında ne yazık ki yazıhaneci diye bir şey kalmayacak. Araçların bagajlarını yükleyip indiren ve ikram gibi malzemelerini taşıyan yer hizmetleri personeli kalacak sadece. Acilen bu durumu engellemek için çalışmalar başlatılmalı.

Karekod Sistemi sürdürülebilirlik açısından daha ekonomik

Günümüzde koltuk arkası televizyon sistemleri çok maliyetli bir hale geldi. USB arızası, ekran değişimi, kablo kopması, dokunmatik arızası gibi nedenlerle sene içerisinde çok ciddi paralar ödüyorduk ekranlara. Şimdi ise karekod sisteminde ekran derdinden tamamen kurtulduk diyebilirim. Artık araçlarımızda ekran arızası derdi yok, akü bitti derdi yok. Bu yenilik hepimiz için güzel bir yenilik oldu.

Mercedes Doğu yolları için biçilmiş kaftan

Biz 30 yıldır sadece Mercedes-Benz araçlarını kullanıyoruz. Çalıştığımız hatlar hep uzun kilometreli ve araçlarımız doğal olarak yoruluyor. Mercedes, bu yollara çok iyi adapte olan bir araç. Araçlarımızı satarken de piyasa değeri oldukça yüksek oluyor. Sonuçta satarken oluşan piyasa koşullarını da yedek parça ve yakıt gideri kadar göz önünde bulundurmak zorundayız.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.